Drevo vyťažené v SR by sa nemalo exportovať bez pridanej hodnoty

21.08.2013 Bratislava


Bratislava (TASR) - Drevo vyťažené na Slovensku by sa nemalo bez navýšenia pridanej hodnoty vyvážať do zahraničia. Malo by sa spracovať na Slovensku, pričom by sa udržali, respektíve vytvorili pracovné miesta u spracovateľov dreva, v nábytkárskom priemysle, energetike a ďalších kooperujúcich odvetviach.

"Základnou myšlienkou je stanoviť východiská surovinových možností pre spracovateľov dreva, na základe ktorých si spracovateľské subjekty budú môcť naplánovať svoje spracovateľské kapacity a rozvojové programy tak, aby využili hlavne všetky domáce zdroje v plnom rozsahu," vyplýva ďalej z Návrhu Národného programu využitia potenciálu dreva SR, ktorý dnes na svojej schôdzi prerokovala a schválila vláda SR.

"Návrh Národného programu využitia potenciálu dreva SR vytyčuje základné ciele a rámcové opatrenia vypracované na základe podrobných analýz súčasného stavu, doterajšieho a prognózovaného vývoja lesnícko-drevárskeho sektora, ako aj podmienok, ktoré ho ovplyvňujú," konštatuje predkladateľ materiálu - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

V záujme rozvoja konkurencieschopného sektora si podľa MPRV SR program kladie za cieľ zvyšovanie jeho pridanej hodnoty a zlepšovanie domáceho dopytu po výrobkoch z dreva. K tomu je potrebné uspokojiť stále sa zvyšujúce požiadavky na dodávky dreva v zhode s princípmi trvalo udržateľného obhospodarovania lesov, a to v meniacich sa prírodných a spoločenských podmienkach.

Vypracovanie návrhu Národného programu vyplýva z rozpracovania Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2012 až 2016 za oblasť pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. "Vzhľadom na silnú európsku i globálnu podporu využívania dreva ako ekologicky priaznivej, obnoviteľnej a recyklovateľnej suroviny má domáci lesnícko-drevársky sektor ambíciu a podmienky stať sa jedným z pilierov slovenskej ekonomiky," uvádza agrorezort.
 

Vyberte región